Popconcerten, festivals, dance events: ze zijn razend populair. Datzelfde geldt voor het luisteren naar muziek via ‘oortjes’ of koptelefoons. Maar helaas is er ook een schaduwkant. Aanhoudende blootstelling aan hard geluid kan leiden tot gehoorbeschadiging. Een blijvende piep of ruis in het oor is vaak een eerste teken dat de oren te zwaar zijn belast.
Geluidsvolume wordt uitgedrukt in decibel, afgekort dB. Hoe meer decibel, hoe meer lawaai. Er zijn aanwijzingen dat een kwartier luisteren naar geluid boven de 100 dB al blijvende gehoorschade aanricht. Onderschat dat niet. Het geluidsniveau op festivals ligt vaak een flink stuk boven deze waarden. Het vorige kabinet heeft besloten festivals, discotheken en kroegen voorlopig niet te verplichten de volumeknop terug te draaien.
Daarom is het verstandig zelf te zorgen voor gehoorbescherming. François Nicolle levert speciaal op maat gemaakte gehoorbeschermers, van vertrouwde merken zoals Noizezz, Variphone, Intersafe en Crescendo. Met een prima draagcomfort en selectieve demping van schadelijk geluid door speciale filters. Luisteren naar muziek of het voeren van een gesprek blijft gewoon mogelijk.
Kies ook voor gehoorbescherming op maat en maak snel een afspraak in een van onze winkels in Alkmaar of Amsterdam.
De bekende dj Michael Mendoza draagt tijdens zijn werk altijd gehoorbeschermers. “Wanneer ik moet draaien of uitga, heb ik ze altijd in. Het geluidsvolume in de clubs waar ik draai is al gauw 100 decibel. Dat is gevaarlijk als je er een paar uur aan bent blootgesteld.”
Een flink aantal bekende Nederlanders blijkt last te hebben van tinnitus. Onder hen stylist Fred van Leer, acteur Waldemar Torenstra, sportpresentator Jeroen Stomphorst en presentator Arjan Lubach. Ze horen constant een hoge fluittoon of geruis. Oorzaak in veel gevallen: luisteren naar te harde muziek.