Haute Hearing: het topsegment.


Fotograaf Michael Graste: "Bizar wat ik allemaal nu hoor"


Fotograaf Michael Graste: ‘Bizar wat ik nu allemaal hoor’
De bekende fotograaf Michael Graste (30) uit Amsterdam is al sinds zijn jeugd slechthorend. Lastig, want hij werkt voor zijn reportages veel met beeld en geluid. Toen hij enkele jaren geleden bij François Nicolle hoortoestellen aanschafte ging er een wereld voor hem open. “Ik herinner me nog goed dat ik voor het eerst met mijn nieuwe hoortoestellen naar buiten ging. Het was in een winkelcentrum. Bizar… ik hoorde zo veel geluiden en verstond zelfs wat de mensen om mij heen zeiden!”


Michael werkt sinds 10 jaar als professioneel fotograaf en heeft een eigen studio in Amsterdam. “Als jonge jongen had ik ook al hoortoestellen. Maar ik vond die grote apparaten echt waardeloos en wilde ze niet meer dragen. Zo’n drie jaar geleden merkte ik dat mijn doofheid toch wel een probleem werd. Ik kon collega’s soms niet meer verstaan. Destijds werkte ik voor een reportage op de Amsterdam Fashion Week en ik kwam daar in contact met topmodel Kim Feenstra. Zij is door een ongeluk ook slechthorend en ik vroeg hoe zij daar mee omging. Kim vertelde dat zij geweldig geholpen was bij François Nicolle met ‘onzichtbare’ hoortoestellen. Ideaal voor haar werk. Zij kan als model natuurlijk geen opvallende apparaten dragen. Dat leek mij ook wel wat en ik heb meteen een afspraak gemaakt."

Haute Hearing Topsegement
"François heeft mij echt fijn geadviseerd. Met mijn nieuwe hoortoestellen merkte ik wat ik al die jaren daarvoor aan geluiden had gemist. Inmiddels heb ik een superklein toestel uit het Haute Hearing Topsegment. Het is vrijwel onzichtbaar in de gehoorgang te dragen, maar met geweldige eigenschappen. Wat ik prettig vind bij François en zijn vrouw Ilonka is dat zij echt met je meedenken. Binnenkort kijken we naar een nòg kleiner toestel.

Nu denk ik ‘had ik het maar eerder gedaan’. Toch heeft mijn gehoorprobleem ook een voordeel gehad. Andere zintuigen zijn sterker ontwikkeld. En daarmee mijn gevoel voor de combinatie beeld en geluid. Ik kan nu mijn passie nòg beter overbrengen op de mensen met wie ik werk.” 

Benieuwd naar het werk van Michael Graste?  www.instagram.com/michaelgraste// Terug naar overzicht